torsdag 29. april 2010

Long-delayed echoes

I kveld da jeg satt å kjørte PSK-31 på 20M båndet opplevde jeg et nokså skjeldent fenomen. Jeg fikk mine egne radiosignaler i retur, med en nokså lang forsinkelse. Forsinkelsen på ekkoet var på ca 15-16 sekkunder. Slike lange ekkoer er det ingen forklaring på. Det er mange teorier på dette, noen går ut på at signalene går flere ganger rundt jorden, forsvinner ut i rommet for så å bli reflektert tilbake, at de blir lagret i plasmaskyer osv. Radiosignalet går omentrent med lysets hastighet, så det tilbakelegger enorm avstand på 15-16 sek. For sammenligning tar  et ekko fram og tilbake til månen ca 2,5 sek. Bildet viser oppkallet mitt i jeg fikk i retur. Sverre Holm er radioamatør og jobber ved universitetet i Oslo og har skrevet en artikkel om fenomenet og mulig forklaring her: Artikkel

lørdag 10. april 2010

Hammeeting!

Vært i Letho hallen i dag der det har vært  NRRLs årlige Hammeeting. Mye folk og mange spennende tilbud. Var ikke så mye handling, men litt ble det. Kjøpte en sort halvbølge mobil antenne fra Somerkamp og et SWR/Powermeter fra Daiva Type CN-101L. Fungerer på hele HF båndet og 2 meter båndet.

søndag 4. april 2010

Ferie

Er tilbake etter 2 ukers ferie i Thailand. Var 3 dager i Bangkok og reiste etter det videre til Krabi, Ao Nang i sør Thailand. Fint med litt sol på kroppen etter en lang vinter. Bildet er fra floating marked i Bangkok. Hadde ikke radio med da lisensen min ikke er gyldig i Thailand. Bildet er fra the floating marked i Bangkok.